Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

humor_21.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Dokumenti i propovjedi

Mala Gospa – Modriča 2016.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Pri kraju ljeta i prvim danima jeseni slavimo rođenje Djevice Marije. Marija je majka Riječi – sina Božjega. Slavimo i plod ljubavi i vjernosti dvoje staraca – što im Bog pod stare dane dade potomstvo.

Sveta Ana i Joakim su utkani u lanac ljubavi Božje prema čovjeku. I vama dragi starci i starice, djede i bako danas treba biti probuđen ponos: Bog se služi i preko nas. Bako, djede: tako je časno biti prenositelj života! Bog ti daje blagoslovljenu starost: zahvaljuj stvoritelju za tu milost: gledaj djecu svoje djece. Ponekad se čuje da žene govore kako muževi slabo idu u crkvu ili se sklanjaju otraga, pod kor. Istina je: puno više žena dolazi u crkvu nego muškaraca. Svi skupa prisjetimo se: različiti smo. Uglavnom su crkve izgradili muževi, uredili ih izvana i iznutra, stavili dobre klupe u crkvu, i onda se nekako povukli. Pa su obično u dnu crkvi, a nekad i ne dolaze u njih. Prepustili su crkve ženama. Možemo reći da su crkve za sve otvorene i iste, a češće su žene u crkvi. Ipak, teško je reći tko je veći vjernik, tko je duhovniji i vjerniji Bogu? Da li žena koja je sada u udobnoj crkvi i sklapa ruke i recitira molitve ili  muž koji je to sve omogućio, sagradio, uredio. Važno je da razgovarate – da dijelite iskustva. A iznad svega da nikad ne osuđujete jedni druge.

 

Današnje evanđelje nam želi donijeti jednu važnu istinu: Bog vodi svijet. Služi se ljudima. I u svom promislu, Bog nam želi samo dobro. Želi nam najbolje. Tako se teško uživjeti u ovu istinu: vjerujem li da mi Bog zaista želi samo najbolje. Ne najlakša ili samo zabavno, nego najbolje. A najbolje je skupo i teško dostižno: zahtjeva znoja i snage. Već od časa stvaranja – začeća u utrobi majke, kada započinje život, pripravlja nam Bog velika djela. Od rođenja do smrti naš je život ispunjen bezbrojnim mogućnostima, ali i plačom, suzama, smijehom, znojem i blizinom drugih ljudi. Najvažnije i najljepše stvari su gotovo besplatne – a plaćaju se životom.

 

Evanđelist nabraja imena muškaraca, s koljena na koljeno, koji prate slijed rađanja od Abrahama preko Davida i Jehonije do Josipa – a od kojeg se nije rodio Isus – nego se od Marije rodio Isus začet po Duhu Svetom. U tom nizu ima svetih i grešnih osoba. I preko svih njih se opet služi Bog! Ovo je slika i prilika naša: Bog računa s tobom – i ima plan! Valja ga otkriti: što Bog želi sa mnom postići?!

 

Ovu župu su zadnjih pedesetak godina opsluživali mnogi svećenici: od onih kojih se sjećamo, to su: Mijo Thon, potom Petar Tunjić, Stjepan Džalto, koji predade župu Josipu Kresiću, Josip u vrijeme ratno 1992., u vrijeme progona, ponese sa sobom dokumente, ode u Slavoniju i tamo ostavi i svoje kosti. U vrijeme upražnjenosti župne stolice poslije 1998. brigu za župu Modriču vođaše Ilija Matanović i Marijan Orkić; potom dokumente i župu 2001. preuze Miroslav Karatović, Miroslav preda Đuri Živkoviću, Đuro preda Franji Tomaševiću, Franjo poginu od strujnog udara a župu preuze Ivo Kopić, Ivo preda Anti Periću, ... i svaki od njih je ugrdio dio sebe u ovu zajednicu. I vi ste sebe ugradili u ovu crkvu i zajednicu: bilo radom, molitvom ili svojim dolaskom. Zajedno ste gradili i sagradili. Kako ovdje ne spomenuti i mons. Marka Josipovića, koji htjede svoje zemne ostatke ostaviti u ovom kraju. I tu bi pokopan.

 

I tako se Bog služi pojedincima da bi vodio i odgajao narod. U pojedinim vremenima koristi posebna sredstva milosti i osobe da narod odgaja i hrabri. Blažena Djevica Marija je već na početku Biblije najavljena – kao žena koja će zmiji satrti glavu. Radujemo se rođendanu Bezgrešne. Crkva samo Isusu, Gospi i Svetom Ivanu Krstitelju u kalendaru slavi rođendan! Mala Gospa – velika nada.  

 

 

 

U nedjelju, 4. rujna je Majka Tereza iz Kalkute proglašena svetom. Jedna od njenih zanimljivim misli o molitvi: "Možete biti iscrpljeni od rada i ubijati se od posla, ali ako vam rad nije prožet ljubavlju potpuno je beskoristan. Raditi bez ljubavi znači robovati.
Neke osobe ne mole. Nemaju vremena i to opravdavaju brzinom života.
To je nemoguće. Molitva ne traži da prekinemo posao, već da ga nastavimo kao da je molitva.
Nije nužno dugo meditirati i svjesno iskusiti Božju blizinu, koliko god to zvučalo primamljivo.
Važno je biti s Njim, živjeti u Njemu i vršiti Njegovu volju.
Možete moliti dok radite.     
Rad ne sprječava molitvu i molitva ne sprječava rad. Dostatno je samo uputiti svoje misli Bogu:” Volim Te, Bože, vjerujem Ti, trebam Te.”                    
Sitnice poput takvih čudesne su molitve."   
                                                                                    (sv. Majka Tereza)

 

Znamo nekad reći: takav sam, grešan. Ne mogu se odreći grijeha! Kao da se ne mogu izbaviti, kao da nas je okupiralo zlo. I Adam je rekao: žena me je prevarila – dala mi je voće pa sam jeo! A tako i Eva: zmija mi je dala! Isus nas je otkupio i oslobodio. S Isusovom pomoću možemo sve – ako vjerujemo i želimo. Nisi rob. Oslobodi se od mržnje ili zavisti prema komšiji. Možeš ako želiš! Ozdravi! Isus pomaže – budi slobodan u sebi.

 

Blažena Djevica Marija, već od rođenja, od svoje majke je upila ovu potrebu za molitvom, i predanje u volju Božju. Teško bi ona odgovorila EVO ME, da nije od malih nogu osluškivala Božji glas, i sa svojom majkom molila. I vjerovala da Bog i s njom ima veliki plan. Bog surađje na dobro sa svakim koji je otvoren i ponizan.

 

Mi se često pravimo važni, pa mislimo da na nama leži velika odgovornost i važnost. Jedna ptičica se umoslila kako će nebo pasti na zemlju, pa je legla na leđa i digla nožice uvis – ako nebo padne da ga ona pridrži da ne zdrobi ostali svijet. Pitale je druge ptice: što radi, a ona svakom fino pojasnila da je njena uloga sudbonosna za cijeli svijet – da drži nebo kako ne bi palo na zemlju. I tamam kad se činilo da će nebo ostati na svom mjestu – jer ga ptičica drži svojim nogicama, otkini se sa gornje grane list i poleti prema ovoj maloj ptici, a ona u strahu pobježe, odleprša, a nebo osta gdje je i bilo. Pjesnik veli: Kiše padaju, polja rađaju, djeca sanjaju: nije nas ostavio Bog. Uz Marijin rođendan, prisjetimo se i našeg rođendana, zahvalimo Bogu za njega! Veliki jesmo ukoliko s Bogom surađujemo. Bog u svemu surađuje na dobro s onima koji ga ljube!

 

Ovog tjedna sam bio kod frizerke. Ona mi je ispričala svoju priču, a glasi ovako: u ponedjeljak sam kosila travu kod mame. I nepažnjom sam htjela izvaditi busen trave koji je bio u kosilici. I kosilica mi odbije dio prsta, ali hvala Bogu, zašili su mi ga – i evo – moći ću opet baviti se svojim zanatom. Kako da Bogu zahvalim? Tako sam se prepala. –Budimo odgovorni za svoj život! I zahvalni. Važno je da dijeca tijekom odrastanja uče prepoznavati volju Božju, ono što Bog od njih očekuje. Svaki čovjek ima određene Božje darove u sebi. Treba ih prepoznati i na dobro upotrijebiti, nipošto ih zanemariti ili zloupotrijebiti.

 

Budimo poput Blažene Djevice Marije izvršitelji riječi Božje.

 

I još nešto: Zamislite: Bog je ženi povjerio rađanje svijeta! Od žene se rodio svaki čovjek! Koje je to dostojanstvo, koja veličina i čast. A žena može reći: ne želim rađati! Ili: dosta mi je jedno dijete, za drugo nemam vremena ni novaca! O, kako žene imaju veliku ulogu u svijetu!

 

Zgrada, crkava i puteva uvijek će biti, uvijek će se graditi i popravljati. A svaki čovjek slika je Božja, neponovljiva i veličanstvena. Pazimo na drugog čovjeka! Poštujmo Božja stvorenja. Tko ima pravo dignuti ruku na drugog čovjeka, a kamoli udariti, ili nedajbože ubiti!!! Daj drugom isto ono što želiš za sebe.

 

Molimo danas Mariju da povjerujemo u ovo: stvoren sam na sliku i priliku Božju i imam moćnu zagovornicu na nebu – Blaženu Djevicu Mariju. Sveta Marijo Majko Božja – moli za nas.

 

Amen.

 

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354899

Tko je online

Imamo 40 gostiju i nema članova online