Dokumenti i propovjedi

III. kroz godinu "A": Isusov nastupni govor

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Nastupni govor – Isus u hramu najavljuje svoj trogodišnji rad – Približilo se vrijeme: Obratite se i vjerujte, vremena je malo. Kad netko preuzima važnu funkciju u društvu, onda priseže, daje svoju prvu riječ sudionicima, oglašava svoj način rada. Župnik u dolasku na župu, kod čina preuzimanja nove župe ili službe moli Vjerovanje i polaže prisegu. I potom u propovijedi se predstavi i obrati se svojim riječima nazočnima i iznese ono što smatra važnim.

Dvadesetog siječnja t.g. je ustoličen novi američki predsjednik Donald Trump. Najavio je kako će raditi i koji su mu prioriteti u mandatu. Položio je ruku na Bibliju i prisegnuo da će raditi pošteno i savjesno... A papa Franju mu je uputio sljedeću poruku: U vrijeme kad se naša ljudska obitelj suočava s teškim humanitarnim krizama koje zahtijevaju dalekovidne i složne političke odgovore, molim da Vaše odluke budu vođene bogatim duhovnim i etičkim vrijednostima koje su oblikovale povijest američkog naroda i zauzimanje vašeg naroda oko unapređenja ljudskog dostojanstva i slobode u svijetu. 

Neka se pod Vašim vodstvom ugled Amerike i dalje mjeri prije svega njezinom brigom za siromašne, odbačene i one u potrebi koji, poput Lazara, stoje pred našim vratima.“

            Uglavnom svi mi želimo raditi najbolje što znamo. Samo se s vremenom zaboravimo, izgubimo iz vida što smo obećali; izgubimo iz vida ciljeve i planove, dadnemo se zavesti emocijama i nekim sebičnim interesima. Oni na vlasti zaborave da je korupcija grijeh; nastoje pobjediti protivnika i ostati na vlasti; puno više energije troše za opstanak stranke na vlasti nego za dobrobit glasača...

Isusova nastupna propovijed. Evanđelje kaže ovako: Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!«  Isus zove! Poziva ljude, no ne stoji pokraj njih nezainteresirano – kobajagi! Isus zove: hajde te zamnom i učinit ću vas ribarima ljudi. Isus zove! Slijedi odaziv -Oni brzo ostave mreže, izvuku čamac na obalu, pokupe osobne dokumente i odmah pođu za njim. „Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom.“

 

Vjeroučitelj pita jednog dječaka: Dođi na ploču i napiši imena Gospodinovih apostola! On iziđe i počne pisati: Marko, Vinko, Monika, Nikola, Ilija, Ante... a djeca u razredu se smijulje – vele pogriješio. Na to će vjeroučitelj: odlično! Svi vi što ste danas u razredu – čija imena napisa ovaj dječak ste apostoli! Pozvani ste biti apostoli! Kršteni ste u Isusovo ime! Baš ste vi apostoli, kršetnjem ste postali svjedoci Isusovi i propovijednici o Božjem kraljevstvu.

Svi vi smo pozvani biti apostoli! Svjedoci radosne vijesti! Isus govori Petru: hajde zamnom, poučit ću te! Nije rekao: Petre: bil ti išo za mnom ili radi što misliš da je dobro, budi ti ribar, a ponekad možeš i propovijedati... Nego: hajde zamnom, poučit ću te, reći što trebaš činiti, moraš slušati. Nije u redu da roditelji puštaju djeci na volju sve što požele, jer će tako upropastiti djecu. Zna se tko odgaja! Samoživi ljudi i živčani su velika opasnost: poput bombe eksplodiraju! Rješenje je u samokontroli! Vježbanju u poniznosti i strpljivosti. Isus je i Petra prekorio kad se pravio važan i savjetovao učitelja prema svojoj logici! Učitelj odgaja, učenik je odgajanik. I danas treba vedrih i nasmijanih učenika; blagih i strpljivih, odlučnih i hrabrih navjestitelja Evanđelja i svjedoka Božje ljubavi. Približilo se kraljevstvo Božje.

 

PAPINA PORUKA SUDIONICIMA HODA ZA ŽIVOT U PARIZU.

Prošlih godine u Parizu se okupilo oko milijun ljudi, koji „Hodaju za život“. Papa je upozorio da se Crkva ne smije nikada umoriti biti odvjetnica života i da ljudski život valja štititi od njegova začeća pa sve do naravne smrti. Papa Franjo srdačno pozdravlja sudionike „Hoda za život“ koji će danas, 22. siječnja 2017. održati u Parizu. Potiče i nas da se zauzimo za život! Život nastaje u času začeća, a ne rođenjem! Nedavno mi je kolega svećenik Marin poklonio knjigu „Rođeni smo i nikada nećemo umrijeti“, koja govori o mladoj ženi talijanki, koja je toliko željela biti majka, da je spremno umrla za svoje dijete koje se nalazilo u njenoj utrobi. Točnije, bila je bolesna, liječnici su dijagnosticirali rak, koji treba odmah liječiti kemoterapijama, ali bi taj zahvat usmrtio dijete u utrobi. Ona je radije izabrala odgađanje liječenja, nego da njenom djetetu u utrobi naškodi i usmrti ga... Majka se zauzima za dijete, spremna je podnijeti puno za novorođenče, često do te mjere da daje život svoj kako bi ono živjelo. Život ima prednost! Zaštitimo život.

I jedna misao za kraj: Okreni žalost u molitvu i dogodit će se čudo u tvom životu. Molitva pobjeđuje samosažaljenje i obeshrabrenost zbog tereta života.

Amen.

I.o.