Dokumenti i propovjedi

Govor Svetoga Oca na susretu s mladima u Sarajevu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Papa Franjo odgovorio je na pitanja troje mladih

U subotu, 6. lipnja 2015. u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II." održan je susret pape Franje s mladima, posljednja točka njegova apostolskog pohoda Sarajevu. Tijekom susreta Sveti Otac je odgovorio na pitanja troje mladih iz Bosne i Hercegovine, a unaprijed pripremljeni govor predao je pomoćnom biskupu banjolučkom mons. Marku Semrenu. Razgovor pape Franje s mladima prenosimo u cijelosti:

 

Sveti Otac: “Dobar dan! Ovo četvero vaših prijatelja će postaviti pitanja. Ja ću pripremljeni govor predati mons. Semrenu i on će vam ga dati poslije, a sada ću odgovoriti na vaša pitanja.”

Pitanje br. 1 - Ivica Kustura

Ja sam Ivica Kustura, i djelatnik sam Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i upravo naša zadaća i djelatnost je rad s mladima u Bosni i Hercegovini. Budući da sam i ja jedan još dosta mlad dečko […] u posljednje vrijeme mi mladi živimo u takvom vremenu gdje internet i mediji prevladavaju. E sad, upravo iz takvih medija mi mladi smo mogli pročitati vijest, vjerujem da ju je većina ovdje pročitala, da vi, ne znamo da li je istina, a upravo to želimo saznati, već dugo godina ne gledate televiziju, jedan takav medij. E sad, želimo znati je li to istina i ako je, kako u tome uspijevate?

Odgovor br. 1 - Sveti Otac

Sveti Otac: “Ovako ću ti odgovoriti […] da, od godine […] sredine devedesetih godina. Vidio sam da jedna noć ispred televizora […] osjetio sam da mi to ne čini dobro, da me otuđuje, da me vodi […] i odlučio sam da je ne gledam. Kada sam želio pogledati neki dobar film, odlazio sam u nadbiskupijski televizijski centar i gledao sam ga tamo: ali samo taj film […]. Ali televizija me je otuđivala i vodila me izvan mene samoga – nije mi bila od pomoći. Istina je, ja sam iz kamenog doba! Star sam.

I mi sada, znam da se vrijeme promijenilo i da sada živimo u vremenu slike – to je vrlo važno. I u vremenu slike mora se činiti isto ono što se radilo u vremenu knjige – izabrati stvari koje mi čine dobro.

Iz ovoga proizlaze dvije stvari; odgovornosti televizijskih centara da prave program koji čini dobro vrijednostima, koji izgrađuje društvo, koji nas vodi naprijed, koji nas ne vodi dolje. To je odgovornost televizijskih centara. Drugo; znati izabrati programe – naša odgovornost. Ako vidim da mi programi ne čine dobro, da ometaju moje vrline, da me čine vulgarnim[…] u vulgarnostima, u prljavštinama, moram promijeniti kanal. Kao što se radilo u mom kamenom dobu: kada je jedna knjiga bila dobra, ti si je čitao; kada ti je jedna knjiga škodila, ti si je bacao. I treća stvar; vezana za lošu maštu, onu maštu koja uništava dušu. Ako ti koji si mlad, živiš navezan na računalo i postaneš rob računala, ti gubiš slobodu! Ako na računalu tražiš prljave programe, gubiš dostojanstvo! Gledati televiziju, koristiti računalo, ali za lijepe stvari, velike stvari, stvari koja nam omogućuju da rastemo. To je dobro! Hvala! “

Pitanje br. 2 - Ivona Bajo

Ja sam Ivona Bajo i volonterka sam u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih. Ja bih prvo ovaj da provjerim da li je ovo istina […] jest, nije san, stvarnost je. Dakle, dragi Oče, Jeste li Vi uspjeli osjetiti ljubav koji mladi u BiH osjećaju prema Vama?

Odgovor br. 2 - Sveti Otac

Sveti Otac: “ Da ti kažem istinu, kada se susretnem s mladima osjetim radost i ljubav koju oni imaju. Ne samo za mene, već I za ideale, za život. Žele rasti! Ali vi imate jednu posebnost: vi ste prva- vjerujem – generacija nakon rata. Vi ste proljetni cvjetovi, kako je rekao mons. Semren: cvjetovi jednog proljeća koje želi ići naprijed i ne želi se vratiti na uništenje, na stvari koje stvaraju neprijatelje jedni od drugih. Nalazim u vama tu želju i taj entuzijazam. I to mi je novo. Vidim da vi ne želite destrukciju: ne želite stvaranje neprijatelja jedni od drugih. Želite hoditi skupa, kako je rekla Nadežda. To je veliko! To vidim u ovoj generaciji, u vama, u svima vama – siguran sam u to! Zagledajte e u sebe […] – imate isto iskustvo koje ima Darko. Nismo oni i ja, već smo mi. Mi želimo biti mi, kako ne bismo uništili Domovinu, kako ne bismo uništili ovu Zemlju. Ti si musliman, ti si židov, ti si pravoslavac, ti si katolik […]. Ali smo mi. To znači činiti mir! Ovo je svojstveno vašoj generaciji i vašoj radosti.

Vi imate veliki poziv, veliki poziv: nikada ne podizati zidove! Samo mostove. Ovo je radost koju nalazim u vama. Hvala!

Pitanje br. 3 - Smiljanić Vanja

Ja sam Smiljanić Vanja i volonterka sam u ovom centru, ja bih Vas pitala koju biste poruku mira poslali nama mladima?

Odgovor br. 3 - Sveti Otac

Sveti Otac: “U ovom odgovoru ću se malo ponavljati vraćajući se na stvari koje sam izgovori prije. Svi govore o miru. Pojedini svjetski moćnici pričaju i govore lijepe stvari o miru, ali ispod (stola) prodaju oružje! Od vas očekujem iskrenost, ali iskrenost između onoga što mislite, onoga što osjećate i onoga što činite: te tri stvari zajedno. Suprotno od toga se naziva licemjerje! Prije nekoliko godina sam video film o ovome gradu, ne sjećam se imena, ali verzija na njemačkom – ona koju sam video – se zvala “Die Brücke” (Most). Ne znam kako se zove na vašem jeziku. …]. Ali onda kada se most ne koristi za hod jednoga prema drugome, već se radi o zabranjenom mostu, on postaje ruševina za jedan grad, rušina jednog postojanja. Zbog toga od vas, od prve generacije nakon rata, očekujem poštenje a ne licemjerje, jedinstvo, graditi mostove, i dopustiti da se može prelaziti s jedne na drugu stranu: to je bratstvo.

Riječi Svetoga Oca nakon razmjene darova s mladima

Da, istina je [...] “Mir vama” [...] Vi, cvjetovi jednog proljeća nakon rata, budite mirotvorci; radite za mir. Svi zajedno.

Svi zajedno! Neka ova bude Zemlja mira!

“Mir vama”: zapamtite ovo dobro!

Neka vas Bog blagoslovi. Ja vas od srca blagoslivljam i molim Gospodina da vas sve blagoslovi. I, molim vas, molite za mene.

Neka vas blagoslovi svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti. “Mir vama”.

Završni pozdrav Svetoga Oca na terasi Centra

Dobra večer svima vama! “Mir Vama”: ovo je zadaća koju vam ostavljam. Budite mirotvorci, svi zajedno!

Ove golubice su znak mira, mira koji će nam donijeti radost. I mir se uspostavlja između svih: muslimana, židova, pravoslavaca, katolika i drugih religija. Svi smo braća! Svi štujemo Jednoga Boga!

Nikada više rastavljanje između nas! Bratstvo i jedinstvo.

Sada se oprastam od vas i molim vas da molite za mene. Neka vas Gospodin blagoslovi.

“Mir Vama!”.

Neka vas blagoslovi svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti. “Mir vama”.

sveti_otac_u_bih0001.jpg sveti_otac_u_bih0002.jpg sveti_otac_u_bih0003.jpg

sveti_otac_u_bih0004.jpg sveti_otac_u_bih0005.jpg sveti_otac_u_bih0006.jpg

sveti_otac_u_bih0007.jpg