Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

karikature0009.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Župa Svete Ane u Radunicama proslavila je patron župe u utorak, 26. srpnja.

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Župna zajednica se pripremala za ovo slavlje kroz devet dana misama zornicama u 6 sati. Mnogi su hodočastili pješice na ove mise, a bilo je hodočasnika iz Globarice, Osove, Lug-Brankovića, Novog Šehera i Radunica.

Grupa žena iz župe Marije Pomoćnice kršćana – Globarica je na mise zornice dolazila pješice sedam – osam kilometara, te su se poslije mise i zajedničke kave u župnoj dvorani istim putem vraćale kući.

U ponedjeljak, 25. srpnja misu uočnicu je predslavio vlč. Dražen Kustura, mladomisnik rodom iz Zenice. Potom je uslijedila tradicionalna Šargijada – kulturno-zabavna manifestacija ljubitelja izvorne pjesme. Ove godine održana je sedamnaesti puta, a u takmičarskom dijelu su pobjedile dvije žene iz sela Ljubatovići.

Na sam dan patrona mise su slavljene u 7, 8 i 11 sati. Misu u osam sati je predslavio don Milan Ivančević, salezijanac koji djeluje u KŠC Don Bosco u Žepču, a naglasak je stavio na važnost i svetost obitelji, iz koje smo svi ponikli.

Centralno misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Dr. Anto Ćosić, župnik u Brezi. Prije mise su moljene litanije u čast sv. Ani, što je bila i sama priprava za misu. Glavna misao u propovijedi je bila upućena roditeljima: „Roditelji, ne trebati vi napraviti kuću svom djetetu – pa mu još nakon toga prigovarati kako nisu dobri i zahvalni. Ne! Ne ogorčujte svoje djece i ne omalovažavajte ih. Pružite im ljubav, pokažite im pažnju, budite uz njih dok odrastaju. Uzor nam je sveta Ana, čiji život nije bio lagan, ali je odgojila sveticu! Netrebate sve dati svom djetetu kao da su oni nesposobni. Naučite ih da se bore i budu čestiti ljudi.“ Mons. Ćosić je kratko bio župnik u Radunicama pred Domovinski rat, ali su ga zapamtili po čestitosti, zauzetosti za dobrobit župe i vjernika. U godinu dana župnikovanja je radio na pjevanju u župi, organizirao mlade, obnovio zvonik crkve i ostavio sliku svećenika dobrog pastira koji vodi brigu o stadu!

U koncelebraciji je bilo trideset svećenika žepačkog dekanta i drugih krajeva, petnaestak redovnica, te više od tisuću vjernika. Ova župa je pomalena, pa dolazak tolikog broja hodočasnika djeluje kao neka bajka. A hodočasnici uvijek rado govore kako vole doći Svetoj Ani, jer ih podsjeća na lijepo djetinjstvo a daje im snage za sadašnji život. U župnim oglasima župnik Ilija je zahvalio pjevačima iz župe Lug-Brankovići, svim nazočnima, a posebno je pohvalio grupu entuzijasta – dobrih vjernika župe Radunice, uglavnom članova ŽPV-a i ŽEV-a, članova odbora Šargijade, koji godinama volontiraju nekoliko dana uz patron župe, kako bi se manifestacija odvijala bezprijekorno. Oni od prodane hrane i pića koje toče, sav čisti prihod daruju za najpotrebnije u župi. Tako su ulagali sredstva u crkvene klupe, vanjske toalete, uređenje dvorišta, prepokrivanje crkve... I tako iz godine u godinu. Još uvijek ima ljudi koji vjeruju u zajedništvo i raduju se čineći dobro, makar koštalo vremena, truda, novaca i živaca.

Ovogodišnji Dani svete Ane završavaju susretom duhovnih zvanja župe Radunice - svih koji su kršteni u ovoj župi a postali su svećenici ili časne sestre, te svih raduničkih župnika i kapelana. Susret je planiran za subotu, 30. srpnja ove godine.

 

 

TiFili©o

 

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354856

Tko je online

Imamo 16 gostiju i nema članova online