Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

karikature0001.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Bogoslovi u župi Radunice na duhovnim vježbama

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


U župi Svete Ane u Radunicama od 20. do 24. studenoga 2016. boravili bogoslovi i njihov duhnovnik Jakov.

U našoj župi kroz pet dana su boravila dvojica bogoslova, kandidata za sveti red đakonata: Anto Vrhovac i Davor Madžarević.

U tim danima su obavili svoje duhovne vježbe, koje crkveni zakonik predviđa prije ređenja.

U nedjelju je na svetim misama vlč. Jakov Kajinić, duhovnik, propovijedao Bogosloviji, te je to bila prigoda prikupiti priloge za uzdržavanje bogoslovije. Na misama je prikupljeno 340 konvertibilnih maraka, te još nešto hrane. Uz materijalne priloge, duhovnik je motivirao vjernike da se mole za mladiće koji se pripremaju za sveti red prezbiterata.

Prva dva dana duhovne vježbe je vodio duhonik Jakov, a druga dva dana je s bogoslovima bio nadbiskup Vinko kardinal Puljić. U četvrtak, 24. studenoga je bilo svečano potpisivanje prisege za sveti red đakonata. Bogoslov Anto je pod svetom misom svečano ispovijedio vjeru u Presveto Trojstvo, kao i Juramentum i dobrovoljno prisegnuo da prihvaća celibat. Svetoj misi su nazočili i svećenici žepačkog dekanata, koji su bili u mogućnosti taj dan doći i biti dio ovog slavlja. U ime odgojiteljske ekipe VBS-a (Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu) nazočni su bili preč. Josip Knežević, rekot, vlč. Marko Mikić, vicerektor i duhovnik Jakov. Misu je predslavio nadbiskup Vinko, koji je propovijedao o stupnjevima svetog reda i važnosti svećenika u jednoj župi.

Na početku i na kraju misnog slavlja župnik Orkić je izrazio doborodošlicu, odnosno zahvalio Bogu na divnom daru novih zvanja. Novom đakonu je poručio da se kroz ređenje „kvalificirao za svjetsko prvenstvo“ – jer tek sad započinje pravi rad na njivi Gospodnjoj i borba za duše vjernika.

Župnik je još spomenuo da je 1948. godine jedan bogoslov iz Zagreba došao u Radunice na rahabilitaciju jer je bio plućni bolesnik. I ozdravio. A u lipnju 1978. godine su đakoni bili u Radunicama na svojim duhovnim vježbama za prezbiterat.

Domaćin ovim duhovnim vježbama je bila župa Radunice i župnik Ilija Orkić. Susret je završio druženjem svećenika oko bratskog stola.

 

Ilija O.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
309396

Tko je online

Imamo 103 gostiju i nema članova online