Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-23.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Krizma u župi Svete Ane – Radunice, 2. lipnja 2018.

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Dana 2. lipnja u 11 sati Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski podijelio je sakrament potvrde u župi Svete Ane u Radunicama.

 U pola deset nadbiskupa Vinka je sačekao župnik Ilija Orkić u župi Sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići, te su se zajedno u kočijama zaputili u Radunice. Nakon 45 minuta vožnje u zaprežnom vozilu su stiglu pred župnu crkvu u Radunicama, gdje ih je dočekao svijet. Potom je uslijedio razgovor s osam krizmenika, koliko ih se i pripravili ove godine za sakrament kršćanske zrelosti.

Na svetoj misi je uz nadbiskupa Vinko i župnika Iliju bilo još pet svećenika. U propovijedi se kardinal osvrnuo na misna čitanja iz Djela apostolskih i darove Duha Svetoga. Za vrijeme su prinešeni darovi koje su sami mještani pripremili: domaći radunički sir, grb župe, domaći likeri i rakija, kolači, ljekovita prepeličja jaja, vezena i brušena ljuska od jaja. Sama euharistija je protekla u ugodnoj atmosferi i popraćena pjevanjem mladih ih župe.

Sveta misa je slavljena u župnoj crkvi, koja se obnavlja već nekoliko mjeseci. Ova župa 2020. godine slavi 150 godina postojanje, te je plan do tog jubileja urediti i obnoviti crkvu uz duhovnu obnovu svih župljana.  

 

Župnikov govor na kraju mise (zanimljivo!):

 Poštovani oče Nadbiskupe.

                Dana 10. srpnja 1884. nadbiskup Josip Stadler došao u župu i obavio. Krizmanici imaju osam - devet godina, a većina ih je od dvanaest – trinaest godina. No, ima i onih od sedamnaest godina. Ana Borić iz sela Vis imala je 22 godine a Niko Pavlović iz Brankovića je imao 25 godina.  Stadler je te godine krizmao 234 osobe i upisani u Knjigu potvrđenika. 14. srpnja 1884. Župnik je bio Fr. Luka Kristić. Nadbiskup je stigao jašući na konju. Crkva je bila drvena, 56 kvadrata, a krizma je bila na brijegu pred crkvom. Koliko je trajala krizma – ne znamo!

 Nadbiskup Ivan Šarić, uputio se iz Novog Šehera 12. kolovoza 1937. na konju u pratnji crkvenih otaca i dva svećenika u Radunice. Dočekali su ga kod Perkovića hana, na granici župe Raduničke. Veli kroničar: što se tu odigralo nemože pero da opiše. Doveli su nadbiskupa na konju u Radunice, uz pjesmu i pucanje kubura. U selu preko tisuću osoba. Sutradan je bila krizma – preko 480 krizmanika. Svečanost i ljepota, kakva se rijetko viđa. Sve je najljepše ispalo. Župnik je bio Drago Čuić, zbog kojeg mnogi i dan danas nose ime Drago!

 Zabilježeno je i da je nadbiskup Šarić prigodom boravka u župi posjetio i dobrog susjeda župnikova Jozu Antolovića, koji je znao lijepo uz gusle pjevati. Tom prigodom i otpjevao je pjesmu o Gospi: „O Djevice plemenita!“. Pjesma umilila srca. Kazuje Jozo kako je jutros rano bio u Zavidovićima. Pita ga nadbiskup: „Jesi li Jozo, pješice sišao u Zavidoviće?“ Jozo odvraća: A što bih, Preuzvišeni pješice, kad imam svojega konjica vranca? – Veli mu nadbiskup: Mislio sam, Jozo, da protegneš malo noge. –Dosta sam ih, odvraća opet duhovito Jozo, naprotezao u ovo svojih 67 godina. A to je sve izgovorio naš Jozo tako zgodno, da smo se baš slatko nasmijali.

Dana 2. lipnja 2018. opet krizma u Radunicama. Djece osmero – kao osam blaženstava. Od tih osmero jedno živi u Njemačkoj. Jedno je rođeno u Californiji – Amerika. A svako od njih drugačije i posebno. Bog dragi samo će znati što će u životu postati, a nadamo se u vjeri stameni ostati i donijeti radost gdje žive.

A nadbiskup je opet došao u župu pomoću konja – u konjskoj zaprezi. Jedna župa, jedan nadbiskup, jedan župnik, a broj krizmanika se mjenja. Dok je krizmanika, bit će i župnika i nadbiskupa. Za konje nisam baš siguran. Bože poživi nas i blagoslovi.

 Dragi Oče nadbiskupe!

 Hvala za dolazak i podjeljivanje darova Duha Svetoga ovim mladićima i djevojkama. Sakramenti i crkva nisu samo za dobre i savršene. Oni su za one koji se bore, traže put, nastoje živjeti čestiti i bogobojazno. Sakramenti su Božji interventi u našim nesavršenim životima. Bog se Vama služi. A služi se i preko svakog od nas. Radimo na uspostavi kraljevstva Božjeg na zemlji.

 Župnikova riječ krizmanicima:

 Dragi mladi! 

 Na krštenje vas je donio kum-kuma.  

Na prvu pričest te donio razred! 

Na krizmu guranje roditelja i dar od kuma! 

Na sprovod će te donijeti drugi! 

Ovo vrijeme do vjenčanja moraš naučiti ići sam u crkvu, i naći razlog zašto voljeti Isusa i svoju svetu vjeru.  

Ako ne naučiš do vjenčanja ići k Isusu – lutat ćeš sam i kriviti druge i Boga što su daleko.  

Na sreću, vi ste upoznali Boga. Ponešto ste i naučili. Utjeha i radost počinju onda kad tješimo druge. Ostanite povezani s ovom lijepom crkvom, s ovom zajednicom, u koju donosite radost. Sjetite se dok smo molili zajedno krunicu kroz mjesec svibanj u župnoj kući a crkva se obnavljala. Bili smo kao jedna obitelj. Složni. U obitelji podupiremo jedni druge. Neka tako bude i ubuduće. 

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354917

Tko je online

Imamo 42 gostiju i nema članova online