Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-22.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Proslavili smo patron župe - Svetu Anu

Više tisuća hodočasnika je pohodilo malu ali drevnu župu Radunice 25. i 26. srpnja. Naime, župa Svete Ane u Radunicama slavila je patron - svetu Anu i Joakima, roditelje Blažene Djevice Marije. Svečanu svetu misu u 11.00 sati, uz koncelebraciju dvadesetak svećenika predslavio je o. Slavko Slišković, OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Slavlje patrona započinje već dugo godina misom uočnicom, koju je ove godine slavio vlč. Franjo Ivandić, domaći sin, sada župnik u župi Lug-Brankovići. Na sam patron mise su bile u 7, 8 i 11 sati. Ranu misu je slavio fra Ivan Jaković, župni vikar iz Novog Šehera. Glavno misno slavlje je predslavio o. Slavko. U propovijedi je najprije protumačio da Radunice dolaze iz slavenskog jezika i  znače izvor, mjesto s dosta izvora vode. Ova župa je višestruki izvor: Radunice su izvor krsne milosti mnogima koji su kršteni u ovoj župi ali su i izvor mnogobrojnih svećeničkih i redovničkih zvanja te izvor drugih župa koje su se odvojile od nje – Maglaj, Globarica i Lug-Brankovići. Kad se sve to pogleda, ova župa je opravdala svoje ime! - naglasio je propovjednik.

Našu župu Radunice osnovali su franjevci davne 1869./70. godine odvojivši je od župe Osova i stavili je pod zaštitu svete Ane. Obitelj Joakima i Ane je izvor iz kojeg je izrasla naša vjera jer je iz te obitelji iznikla Blažena Djevica Marija. O ovim svecima se ne zna puno ali kako je kazao propovjednik, dječje ponašanje pokazuje kakvi su njegovi roditelji pa je tako i Blažena Djevica Marija svojim poslanjem pokazala veličinu svojih roditelja.

"Dajući Mariju za majku, Isus je dao i Anu i Joakima za baku i djeda. Kao što volimo doći kod djeda i bake, tako smo i ovdje došli na izvor... Pozvani smo da duhovno, moralno i materijalno pomažemo da ovaj izvor ovdje ostane, da nas i dalje napaja kao i do sad", kazao je na kraju propovijedi.

U završnoj riječi u župnim oglasima, župnik Ilija Orkić, zahvalio je vjernicima na dolasku, svećenicima na pomoći u ispovijedanju i koncelebraciji, članovima ŽEV-a i ŽPV-a na dobroj i savjesnoj pripremi za slavlje patrona, a osobito tvrtki „Sliško“ koja je darovala sve prozore za crkvu, jer su stari već bili dotrajali. Prozora je na crkvi ukupno 18, te je ovo korak prema uređenju crkve za stopedesetu obljetnicu župe.

Župnik je još pohvalio i cijelu župnu zajednicu kazavši da je to jedan istinska zajednica – ono o čemu svaki župnik sanja, da crkvu i župu doživljavaju kao dio sebe i svog života, te da rado pomažu i u organizaciji i sudjeluju u životu župe.

Nakon mise su svećenici pozvani u župnu kuću, a po dvorištu je mnoštvo vjernika uprličilo svoj ručak, prema tradicionalnom običaju da su gosti zajedno s njima – ručak u hladu, donešen u „boščama“ i cekerima!

Uoči patrona se organizira i Šargijada, koja ima za cilj njegovanje izvorne pjesme i druženja cijelog žepačkog kraja.

 

 

I.o.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
299118

Tko je online

Imamo 309 gostiju i nema članova online