Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-27.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Križni put hrvatskog ranjenika 2017. godine

Već je postala tradicija i ovo je bio VII. križni put do sada, a nastao je iz želje zahvaliti za život i spašavanjem onih koji su bili ranjeni u posljednjem ratu i uspjeli su stići do bolnice, gdje im se ukazala pomoć.  Prvi takav križni put je bio 2011. godine, nakon dogovora župnika Matije, Andrije i Marka.

Krenuli smo u 10 sati iz župne crkve Sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankoviću. U crkvi su ministrantima podijeljene postaje križnog puta, a ispratio nas je župnki Franjo Ivandić.   Išlo se relacijom: Lug-Brankovići – uz Bukve – Nišan - Radunice – Rijeka, pa preko mosta - Matijevića Brdo – Globarica. Putem smo molili Križni put dr. Tomislava Ivančića: Pođi sa mnom, te između postaja je moljena krunica. Časna Marinela Zeko je vodila računa da pjesme ne nedostaje. Po planu smo stigli u Radunice dvadeset minuta do podne.  U crkvi je izmoljena šesta postaja, a potom je bila pauza od pola sata. Sa svijetom su hodali uz časnu Marinelu vlč. Ante Vrhovac, đakon, vlč. Milan Ivančević, salezijanac i vlč. Ilija Orkić.

Ista kolona je krenula potom prema Matijevića brdu. Naprijed je bio križ i zastava Hrvatskog naroda. Ponovno je bila pauza kod globaričkog groblja. U pola tri smo stigli u Globaricu, gdje je i bila i zadnja postaja, potom tiha misa i kava za sve sudionike.

Ovaj put je dug 11 kilometara, a njim smo željeli zahvaliti Bogu za dar života, za sve spašene živote u zadnjem ratu. Molili smo i za pokojne, te vapili da nikada više u našim krajevima ne bude rata. U koloni je bilo sto šezdeset hodočasnika. Nekoliko ih je putem odustalo, no bilo je i osamdesetogodišnjaka koji su propješačili cio put.

Mladi su molili desetice krunice i čitali tekstove postaja, djeca su nosila postaje križnog puta, a ranjenici i sudionici domovinskog rata nosili su križ na čelu kolone i zastavu.

U molitvi se utkala i želja za jedinstvo među nama, kao i molitva za naše predstavnike vlasti da iznađu najbolje rješenje za opstanak Katolika i hrvata na cijelom području naše domovine Bosne i Hercegovine.

 Župnik I.o.

 

 

 

 

 

 

 

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
309383

Tko je online

Imamo 85 gostiju i nema članova online