Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-23.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Učio ih je kao onaj koji ima vlast a ne kao pismoznanci!

Nekoliko misli o IV. kroz godinu - Učio ih je kao onaj koji ima vlast.

 

      Isusovi sunarodnjaci, Izraelci, koji su se okupili po židovskom običaju na subotnju molitvu, imali su što čuti i vidjeti u njihovoj sinagogi. Među njima je bio opsjednuti čovjek čija se opsjednutost nije primjećivala sve dok Isus nije progovorio. Isusova je riječ pokrenula lavinu događaja. Zao duh je prepoznao Isusa i njegovu spasonosnu misiju među ljudima. Osjetio se odmah ugrožen. Dogodila se burna i bučna manifestacija. Na Isusovu je riječ đavao napustio čovjeka. To je bio egzorcizam. Isusova riječ, odnosno Božja riječ istjeruje svako zlo i potpuno oslobađa svakoga čovjeka. Mnogi se u sinagogi zaprepastiše novim naukom u sili Duha Svetoga jer su vidjeli Božji prst na djelu. No, Isusove su ih riječi također oduševile. O tom događaju i o Isusovoj misiji oslobađanja pročulo se posvuda.

     Isusova riječ i danas oslobađa od svakoga zla i od svakoga straha. Ne bojte se! Božja riječ je za nas spasonosna. Ona je svojevrstan egzorcizam i ima snažnu učinkovitost. Za sreću i za nepresušnu radost potrebna je hrabrost otvorenog srca Isusu Kristu. Oduševimo se iznova Božjom riječju. Gutajmo, žvačimo, pijmo, kopajmo Gospodnje riječi. Tek onda će u nama prostrujati Isusov život, koji donosi istinito povjerenje prema Bogu. Samo su Kristove riječi Duh i život (Iv 6, 64). Nijedna ljudska zaštita, nijedna tjelovježba ne štiti pred strahom. Samo Božja riječ, Isusova riječ ohrabruje srce pozivajući na slobodu bez straha. Kristova nas riječ jača. Ne propuštajmo priliku piti s izvora.

        To je svaka sveta misa – susret s Kristom u njegovoj riječi i u lomljenju njegova tijela za mnoge. Oduševimo se za Božju riječ koja se naviješta po našim crkvama. Molimo za svećenike da sami budu oduševljeni Božjom riječju i tako pomognu drugima na putu k svetosti. Božja riječ otvara nove vidike i ukida strah od budućnosti. Ne dajmo se zarobiti strahom! Posvjedočimo da je Isusova riječ spasonosna i jača od dvosjekla mača. Ona je melem koji liječi svakoga.

Ponešto iz kronike župe Radunice: 1934. - 1948.

30. 9. 1934. župnik obavijestio da je nabavio kip Presvetog Srca Isusova i barjak župe sv. Ane Radunice. Na barjaku se s prednje strane nalazi sv. Ana, a na poleđine Srce Isusovo. Posveta kipa i barjaka bi trebala biti na blagdan Krista Kralja

27. 9. 1936. vrši se popis križara

2. 2. 1937. svečano primanje križara

4. 4. 1937. mlada misa u Radunicama

6. 6. 1937. izgrađena kapelica u Miščićima

13. 8. 1937. krizma u Radunicama. Prilikom dočeka nadbiskupa koji je bio veličanstven nadbiskup je vlč. Dragi Čuiću rekao “do danas si bio velečasni, a sada evo prečasni Drago!

25. 9. 1938. mlada mise fra Luje Ivandića

2. 8. 1939. umro župnik Drago Čuić u Maglaju. Tamo i pokopan.

1943. Vršen popravak crkve i kuće, višak novca od toga utrošen je za nadogradnju Križarskog doma, a što je odlučeno na sjednici odbora od 1. 8. 1943.

31. 10. 1943. blagoslovljen škola u Radunicama za vrijeme župnikovanja Mije Thona.

24. 2. 1944. u  drugom svjetskom ratu ubijeni u Đurđenovcu kraj Našica Mato Bevandić, Nikola Matijević i Antun Ivandić te je 5 3. 1944. g. župnik najavio da će se njima u čast i drugim poginulim župljanim u drugom svjetskom ratu graditi zavjetna kapela. - Nepoznato je gdje bi se radila ta kapelica.

25. 3. 1944. red subđakonata prima Marko Jozinović Ivana

30. 7. 1944. mlada misa Marka Jozinovića. Marko će poslije rata biti odveden u zatvor (učinit će to komunisti!). Kasnije će postati i nadbiskup vrhbosanski.

25. 1. 1948. Donesena odluka o proširenju crkve, odnosno odlučeno je da se ne proširi crkva nego kor. Na sjednici bili prisutni župnik, crkveni oci Ivan Kajić Nike i Tadija Ivandić Ive te prakaraturi Jozo Kajić Ive - Radunice, Juro Antolović Joze - Radunice, Anto Matijević Joze - Zalučje, Petar Slišković Jerke – Brankovići i Pero Matijević Ive – Devetine

(važnije župne obavijesti iz ovog vremena  probrala  Marija Kajić)

 

 

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
299105

Tko je online

Imamo 292 gostiju i nema članova online