Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

karikature0006.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Fondacija FONSS upriličila susret s novim stipendistima 2017/2018

Susret je počeo u 9 sati edukacijom o pravima i zaštiti djece, te brizi za mlade. Nakon stanke, u pola dvanaest je slavljena sveta misa. Euharistiju je predslavio vlč. Orkić uz suslavlje dr. Maršića i vlč. Miroslava Ćavara. U propovijedi je bilo riječi o pripravi za došašće, potrebi marljivog učenja i ozbiljnog pripremanja za život. „Nadam se da će mnogi od vas kroz studij još više zavoljeti domovinu Bosnu i Hercegovinu, te čvršće prioniti na izgradnji i poboljšanju života ovdje. Vjerujem da vam studije nije tek priprema za odlazak u bogate zemlje zapadne Europe... Na početku došašća potpisujete Ugovor o stipendiranju. Zajedno započinjemo nešto novo. Krivo je reći: Imam pravo na stipendiju! Imaš pravo na ono što si zaslužio: zasluženu plaću, zasluženu kaznu, zasluženu mirovinu, zasluženo povjerenje! Ovdje je riječ o prilici, pružanju povjerenja, daru. Bog u tebe vjeruje, daje novu priliku. Pokazuje prečac! Daje ti se džoker! Uzdajući se u Božju pomoć i tvoju marljivost zajedno hodamo! Daje ti se vjetar u leđa. Jedan profesor je nama studentima znao reći: fakultet neće završiti samo onaj koji odustane ili ga zgazi tramvaj! Valjda vas neće pregaziti tramvaj, a za ispite je potrebno uzeti vrijeme i zbiljski se truditi, kako bi postali časni ljudi i dobri kršćani...“- naglasio je propovijednik. Da bi sveta misa bila svečanija pobrinula se Anamarija svirajući i predvodeći pjevanje. 

„Ne bojte se izazova.“

 U trećem dijelu susreta, najprije je sve nazočne pozdravila gospođa Marijana Mikatek, zaposlenica NCM-a i koordinatorica ovog projekta. Ravnatelj vlč. dr. Šimo Maršić je sve pozdravio u ime Centra za mlade, koji je domaćin i nositelj ovog projekta za stipendiranje, te ujedno logistika kroz cijelu godinu u radu FONSS-a. On je potakao mlade da se uključe kroz razne projekte koje Centar ima. A Centar djeluje već više od deset godina. Potako je mlade da dadnu najbolje od sebe i učine najbolje od svog života.

            Potom su se svi stipendisti predstavili, naglasivši koju godinu već primaju stipedniju i gdje i što studiraju. O pravima i dužnostima stipendista govorili su Ilija Orkić i Miroslav Ćavar. Dužnost je korisnika stipendija marljivo učiti, polagati ispite na vrijeme, te mjesečno volontirati deset sati i dostaviti potvrdu o volontiranju. Oni su i pohvalili dosadašnje uredno slanje izvješće, s tim da treba poraditi na blagovremenom dostavljanju izvješća i potvrda.

            Ovu prigodu je iskoristio gosp. Babić, kako bi dodijelio Priznanje NCM-u „Ivan Pavao II.“ i Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije za potporu u projektu „1000 Ivana“ i obaranje Guinniesovog rekorda – najviše osoba istog imena na jednom mjestu. Ovog ljeta se na Kupresu okupilo 2352 Ivana. Centar za mlade je poslavo volontere za ovaj susret a MCVN je medijski popratio događaj. U osvom obraćanju Babić je istakao da Bog daje svoju pomoć ako se ne bojimo izazova! „Nema predaje, a Bog daje snagu, prosvjetljenje i umnaža talente! Od stopedeset aplikacija, mogli smo izabriti tek trideset. Ne znači da drugi nisu u potrebi, nego jednostavno činimo ono što možemo i koliko možemo“ – rekao je Boris.

            Na kraju se pristupilo potpisivanju Ugovora, a predsjednik upravnog vijeća FONSS-a Boris Babić je svakom stipendisti ponaosob čestitao, zeželjevši puno uspjeha na obostranu radost. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih se pobrinuo da svi stipendistu imaju zajednički ručak. 

FONSS postoji već trinaestu godinu, a ima za cilj pomagati talentiranim studentima slabijeg imovinskog stanja. Cilje je pomoći ostanak mladih Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini, kroz novčanu potporu olakšati im studij i nakon studija zajedno s njima pronalaziti radna mjesta. Do danas je dvjestotinjak mladih primilo stipendije, dok su neki kao stipendiju dobili smještaj u Domu „Ivan Merz“. 

 

Ovim Fondacija ujedno zahvaljuje svima koji pružaju podršku radu FONSS-a.  (I.O.)

 

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
299103

Tko je online

Imamo 289 gostiju i nema članova online