Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-27.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Iz života crkve protekli tjedan dana 26. 11. - 1. 12. 2017.

Pod Svetom misom molilo se za nova sveta duhovna zvanja kao i za one mlade koji su se već odazvali na taj poziv da hrabro ustraju u nasljedovanju Krista. Na kraju mise sjemeništarac Tomislav Vidović iz Bugojna, te postulanti Spomenko Hričak iz Banje Luke i Matej Juričević iz Uskoplja, posvjedočili su o svom duhovnom pozivu, te pozvali vjernike da ih prate svojom molitvom. Ujedno su zahvalili i župniku fra Josipu Tomasu na gostoprimstvu.

***

KATOLIČKI TJEDNIK – PETNAEST GODINA OBNOVLJENOG RADA

U povodu 15. obljetnice obnovljenog izlaženja Katoličkog tjednika, uredničko vijeće tjednika održalo je 28. studenog svečanu sjednicu u prostorijama Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. Uz domaćina vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita Vinka kard. Puljića, sudjelovali su direktor Katoličkog tjednika vlč. Miroslav Ćavar, glavni urednik vlč. Josip Vajdner i članovi uredničkog vijeća vlč. Šimo Maršićvlč. Vlatko Rosićpreč. Mladen Kalfić Brane Vrbić.

Bila je to prigoda za prisjećanje na sve one koji su od prvog broja  do danas dali svoj doprinos objavljivanju i razvoju Katoličkog tjednika te na rezultate uspješna 15-godišnjeg rada koji je do danas iznjedrio 784 broja tiskovine čiji korijeni sežu u daleku 1922.. Obilježavanje važne obljetnice nastavljeno je sastankom s djelatnicima Katoličkog tjednika. Nadbiskup je članovima redakcije uručio prigodne zahvale i priznanja te izrekao zahvalnost svima koji su kroz proteklih 15 godina u izlaženje tjednika utkali dio sebe.

 ***

SVETI OTAC  U SLUŽBENOM POSJETU MJANMARU I BANGLADEŠU

Prigodom svog apostolskog pohoda Mjanmaru, u nadbiskupskoj palači u Yangonu, papa Franjo susreo se sa 17 vjerskih vođa te azijske zemlje: predstavnicima budista, muslimana, hinduista, Židova, katolika i drugih kršćanskih konfesija. Susret je trajao četrdeset minuta. Iako nije bilo predviđeno, Papa se obratio prisutnima na španjolskom jeziku bez pripremljenog teksta. Polazišna točka njegova govora bile su riječi psalmista: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“.

Biti zajedno ne znači istost – istaknuo je Sveti Otac! – Zajedništvo nije jednoličnost, također niti unutar vlastite vjeroispovijesti. Svatko ima svoje vrijednosti, svoja bogatstva, pa i svoje nedostatke. Svi smo različiti i svaka vjeroispovijest ima svoja bogatstva, svoje tradicije za podijeliti s drugima. No to se može dogoditi jedino ako se živi u miru. Mir se gradi u zboru razlika: zajedništvo ide uvijek ruku pod ruku s razlikama.

Sveti je Otac potaknuo prisutne da si poput braće međusobno pomažu kako bi izgradili Mjanmar koji također zemljopisno posjeduje mnoga bogatstva i razlike. Napomenuo je kako je priroda u toj azijskoj zemlji jako bogata u razlikama. Ne bojmo se razlika! – istaknuo je papa Franjo – Jedan je naš Otac. Braća smo. I dalje budimo poput braće. A kada se među sobom posvađamo, neka to bude kao među braćom koja se potom mire. Uvijek se vraćati tomu da smo braća.Prisutne je pozvao da grade mir. Istinski božanski sklad neka prevlada razlike koje nisu prepreke, već bogatstvo za mir – naglasio je Papa te je svoj govor zaključio zazivajući na prisutne poznati blagoslov iz Knjige brojeva: „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“

U trećem danu Apostolskog pohoda Mjanmaru Papa je slavio misu u Yangonu. Na Misi u velikom parku Kyaikkasan okupilo se više od stopedeset tisuća vjernika. Inače u toj zemlji živi 700 tisuća katolika. U sklopu posjeta Mjanmaru susreo se i sa biskupima, predstavnicima civilne vlasti, vojne vlasti i mnogim značajnijim osoba u društvu. Posljednjeg dana posjeta Mjanmaru – koji se još zovei Burma – papa Franjo se na jutranjoj misi susreo s mladima i poručio  da se ne boje vjerovati u poruku Božjega milosrđa. Sveti je Otac potaknuo mlade Mjanmara da se suočeni s teškoćama i sukobima koji ih okružuju ne bi trebali obeshrabriti, nego bi se trebali žarko angažirati za ljudska prava i pravdu.

Isti dan, 30. studenog zaključio je svoj posjet Mjanmaru te je otputovao zrakoplovom u Dhaku, glavni grad Bangladeša. U zrakoplovnoj luci dočekali su ga predsjednik Bangladeša, Abdul Hamid, zajedno s nekoliko predstavnika vlasti i biskupima. Sveti je Otac nakon ceremonije dočeka posjetio Nacionalni memorijalni centar mučenika u Savaru, a potom i memorijalni muzej Bangabandhu u Dhaki gdje je odao počast ocu domovine i prvom predsjedniku Bangladeša šeiku Mujiburu Rahmanu.

Papa je prije svog odlaska uputio poruku mjanmarskom predsjedniku, izrazivši svoju zahvalnost za dobrodošlicu koju su im iskazale institucije te je također zahvalio ljubljenom narodu Mjanmara na njihovu toplom zagrljaju. Papa Franjo je osim toga prije svog putovanja u Bangladeš nadbiskupiji Yangon darovao kip koji prikazuje sv. Franju kako razgovara s dvjema pticama – simbol bratstva između čovječanstva i stvorenog. 

***

DVA NOVA ĐAKONA IZ ZENICE

 

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Pujić u zadarskoj prvostolnici Sv. Stošije, u nedjelju, 26. studenog 2017. zaredio je za đakona uz trojicu kandidata akolita Zadarske nadbiskupije i benediktinca brata Leopolda Ninoslava Jagešića, iz Samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu. Brat Leopold  je rođen u Zenici, a kršten u župi sv. Josipa. Nakon osnovne i srednje škole odlučio se postati benediktincem.

Isti dan u Splitu u crkvi Gospe od Zdravlja splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, zajedno s drugim biskupijskim i redovničkim kandidatima, za đakona Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaredio je fra Dejana Međugorca rodom iz zeničke župe Čajdraš. Rođen je 25. srpnja 1991. god. u Zenici, a kršten je u zeničkoj župi Srca Isusova Čajdraš. I drugi sin obitelji Međugorac fra Dragan već je kao brat član iste franjevačke provincije.

Obitelj Međugorac, nakon što je proživjela svoju Kalvariju zajedno s drugim zeničkim Hrvatima katolicima tijekom minuloga rata i poraća, potražila je sigurnije fizičko i materijalno mjesto življenja i našla ga u Kninu u Republici Hrvatskoj.

***

RAD NA SMANJENJU RIZIKA OD PRIRODNIH NEPOGODA U ŽEPAČKOM KRAJU

 Dana 29. studenoga djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u sklopu projekta smanjenja rizika prirodnih nepogoda pohodili su župe Novi Šeher – gdje se okupila grupa iz župa Maglaj i Novi Šeher i Radunice, gdje su se susreli s grupom župljana iz Žepča i Radunica. U opuštenom razgovoru i kratkom predavanju izmjenili su osnovne informacije i posvijestili važnost preveniranja nepogoda. Susret je trajao devedesetak minuta. Zaključeno je da nedovoljno posvećujemo pažnje mogućim rizicima nepogoda, te da je potrebno više o ovim temema razgovarati, posebno što primjećujemo kako se u svijetu sve više događaju potresi, poplave, i moguća klizišta.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
299133

Tko je online

Imamo 332 gostiju i nema članova online