Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-25.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

XXVIII. kroz godinu - Pozvani na gozbu!

Sveti Jeronim tumačeći ovaj odlomak Svetog pisma najprije nastoji protumačiti da Isus, kad u prispodobi spominje sluge koje kralj šalje da pozovu uzvanike, smjera time na proroke i apostole: „Potom su poslane sluge. Bolje je da ih, uz uvjet da je prethodno napisano ‘sluga’, uzmemo za proroke nego apostole. Međutim, ako tu čitaš ‘sluge’, ovdje se pod ‘drugim slugama’ podrazumijevaju apostoli.“ I opis svadbenoga ručka ima drugo - duhovno značenje: „Pripremljeni ručak, bikovi i prasići pripremljeni slikovito izražavaju kraljevsko bogatstvo. Kroz vidljivo, zemaljsko omogućuje shvatiti duhovno. Svakako se posredstvom navedenoga dade osjetiti veličina učenja i nauk koji je potpuno ispunjen Božjim zakonom.“

Opisana je gozba i dolazak slugu, mnogih gostiju, zapravo je središnja poruka prispodobe tiče samih uzvanika. Sveti Jeronim drži kako je Isus htio njome opisati Božji poziv narodu pogana da se priključi spasenju, premda je lutao po bespućima daleko od istinskog duhovnog i ćudorednog života. Kako židovski narod nije prihvatio Isusovu blagovijest spasenja, Bog je odlučio pozvati one koje je među poganima našao dostojnima svoga poziva: „Poganski narod nije bio na putovima već na raskršćima. Nastaje pitanje kako su se našli neki dobri posred onih koji su bili vani između zlih. Naravno, ima i dobri i loših ljudi—oni koji žive po savjesti –ili ne žive po njoj!

 

 

Svatko je od nas pozvan živjeti po glasu savjesti. Narodi koji su po naravi činili što pripada Zakonu osuđuju Židove koji nisu vršili pisani Zakon. Ali postoji i među poganima beskrajna različitost. Znamo da neki naginju na mane i odaju se porocima dok drugi čestitim životom streme prema krepostima.“

Bog je pozvao i dobre i zle. Još je veći poticaj zlima da se odvrate od svojih zlih djela prihvaćajući poziv kao milosnu ponudu. Istom takvom sviješću i nama je prionuti našem kršćanskom pozivu, te životom i djelima pokazati veličinu i ljepotu dara koji nam je Otac udijelio. Pozvao nas je kao uzvanike na svadbenoj gozbi svoga Sina. 

Mi bi djeca nekad davno znali dobacivati drugima koji se ne žele s nama igrati: Može pijaca bez jednog magarca. Tako i svadba može proći i bez nas. Pozvani smo. A tko će se odazvati - uvijek je pitanje. Blago onima koji se odazovu i prihvate milosni dar.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
299087

Tko je online

Imamo 269 gostiju i nema članova online