Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

humor_smijesne-slike.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

27. kroz godinu A - Vinograd

Gospodar je je očekivao da će donijeti ploda – grožđe – a ono donese divlje grožđe; očekivalo se da će uroditi pravdom a ono „Evo prolijevanja krvi“.

Nastavlja Isus: „Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod.“ A vinogradari? Što učiniše? „A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše.“

Isus u svom govoru sažima sudbinu prorokâ. Jer je ova prispodoba upravljena religioznim poglavarima, radi se o teškoj osudi. Religiozne vlasti nisu nikada prihvaćale Božje poslanike nego su im priječili njihovo djelovanje te ih čak i ubijali.

I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.“ Na koncu, domaćin reče: „Poslat ću k njima svoga sina“ te nastavi: „Poštovat će mog sina“.

 

Domaćim misli da će poštovati njegova sina, no ne zna da ti vinogradari – slika religiozne vlasti – samo sebe poštuju i nikoga više. Evo nam Isusova daljnjeg govora: „Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!“ Strašna je Isusova optužba i osuda! Sve što religiozne vlasti čine, čine zbog vlastite koristi i interesa.

U nastavku Isus citira psalam: „Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.“ Kamen koji je jako važan: koji drži strop da ne padne. To je onaj na sredini luka.

I nastavlja Isus: „Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje“ – ne samo da će im se oduzeti nego će se „dat narodu koji donosi njegove plodove“.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
299044

Tko je online

Imamo 211 gostiju i nema članova online