Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

humor_feelix_42.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Poslušni i neposlušni sin - 26. nedjelja kroz godinu "A"

 

Sinovi u ovoj zgodi predstavljaju nas ljude koji imamo važnijih poslova, ali smo spremni i Bogu samome zamjeriti ako on nije dobro razumio naše prioritete i nije ih uvrstio na listu svojih prioriteta odmah i na način kako smo mi zamislili. Uglavnom dobro znamo koju bi zadaću trebao imati Bog u našem životu, ali sami ne tražimo kako se mi suobličiti njegovoj volji, planovima i potrebama koje pred nas iznosi. Uvijek je pitanje: tko je centar svijeta za mene: JA ili STVORITELJ?

Nije bitno je kako se zovemo i kojim se poslom bavimo, kojeg smo spola ili dobi, već je bitno da otkrivamo Očevu volju u svome životu. To može samo onaj tko se ponajprije potrudi otkriti da je Bog Otac koji poradi našega vječnoga dobra predviđa da vršimo njegovu svetu volju, te da mu svojim djelima omilimo. Njegova volja se tiče istinskog života u pravednosti, istini i ljubavi. Zato je jako važno izgraditi osobni odnos s  Bogom, otkrivati ga kao svoga Oca i tako se prema njemu odnositi. Stoga Isus predbacuje i svome židovskom narodu, kojega predstavlja sin koji govori ‘hoću’ ali ne vrši, da je vršio moralne zakone i zapovijedi, ali nije uistinu pravedan jer nije otkrio Oca. Zato nije, ma koliko se god trudio ostvariti ljudsku pravednost, prepoznao ni izvršio one Božje kojoj je pretpostavka razumijevanje očinstva Božjega. To je kao da i danas kršćani žive život na nekom svome putu ljudske pravednosti, a da nikad ne otkriju lice milosrdnoga Oca niti da ikad saznaju što Bog od njih i želi glede spasenja i života vječnoga.

Nije dovoljno nositi križić oko vrata i reći: ja sam kršten! Može se netko zvati kršćaninom, ali ako nikad ne podvrgne Ocu svoje srce da ga on oblikuje i da ga pošalje kao navjestitelja radosti svojoj braći, on je kršćanin samo imenom. Nije usvojio Isusove riječi; kao da je član lovačkog društva a nikad ne ide u lov i ne hrani divlje životinje; kao da je položio vozački a boji se sjesti za volan i boji se vožnje...  Kršćanin postaje svjestan da je dijete Božje; doživio je njegovu blizinu, pa i onda kad je prolazi kroz krize, kušnje i lutanja. No kad jednom dođe do spoznaje o Očevoj blizini i ostvari zajedništvo s njime, nastojat će u skromnosti i poniznosti dalje graditi svoj odnos s njime, poput sina koji u prvi tren kaže ‘neću’, ali se kasnije predomisli i iskaže posluh Ocu.

Neka nam ova prispodoba bude poticaj da pobijedimo otpor prema volji Božjoj koji se može roditi i u nama. Pokušajmo nadvladati duhovnu lijenost i negodovanje, te se dajmo nadahnuti Očevom ljubavlju koja nas pretvara u gorljive poslenike u njegovu vinogradu.  Kad prihvatimo neku ponudu, onda se u biti odreknemo svoje volje, i želimo biti dionici nečeg novog. Isus poziva na nešto novo.

 

Oče nebeski, pomozi nam da budemo tvoji vjerni sinovi, da te slušamo, volimo i poštujemo. Pomozi da održimo zadanu riječ na krštenju, vjenčanju i ispovijedi. Daj da svojim ponašanjem radujemo ljude oko sebe i nikad ne osramotimo svoje roditelje i prijatelje. I daj da jednom dođemo u tvoj nebeski lijepi vinograd. Amen

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
309373

Tko je online

Imamo 69 gostiju i nema članova online