Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-24.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Sveta Ana i Joakim

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Sveta Ana i Joakim su roditelji Blažene Djevice Marije. Spomendan im se obilježava i slavi u Katoličkoj crkvi 26. srpnja.
O Ani i njezinom mužu Joakimu u Bibliji nema spomena; njihovo se ime prvi put spominje u apokrifnom spisa iz 2. stoljeća poznatom kao Jakovljevo protoevanđelje.

Taj spis govori o sv. Joakimu kao o vrlo bogatu čovjeku, koji je bio pobožan i dobar pa je prihode svojih dobara dijelio na tri dijela – jedan dio za sirotinju, drugi dio za hram, a tek treći dio ostavljao je sebi i svojoj ženi Ani za život.

Unatoč pobožnom životu i stalnim molitvama, nisu imali djece, sve do duboke starosti, kad su im nade već ponestale. Biti blagoslovljen djecom značilo je u ono vrijeme imati posebnu Božju naklonost, ali isto tako svi oni koji nisu mogli imati djecu smatrani su u društvu manje vrijednima, a od Boga ostavljenima. Upravo to je mučilo Joakima te je jednom prilikom, shrvan turobnim mislima, sa svojim stadom otišao u pustinju kako bi ondje u samoći oplakivao svoju sudbinu. No, jednoga mu se dana ukazao anđeo i rekao mu da će ga Bog blagolosloviti djetetom. Potom se anđeo ukazao i Ani i navijestio isto. Obradovani tom viješću, obećali su Bogu da će dijete posvetiti u hramu. Tako su, prema Jakovljevu protoevanđelju, Joakim i Ana dobili posebnu čast, odnosno postali su roditelji Blaženoj Djevici Mariji, a djed i baka Spasitelju svijeta. U trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu.

Postoje neka svjedočanstva koja potvrđuju kako se sveta Ana na Istoku častila već u 4. st., a car Justinijan I. je 550. god. njoj u čast sagradio crkvu u Konstantinopolu. Postoje i svjedočanstva koja potvrđuju kako su se ondje zajedno Marijini roditelji častili u 6. st., dok će se na Zapadu najprije pojaviti pobožnost prema svetoj Ani, i to u 10. st., a kasnije i prema svetom Joakimu, čini se značajnije tek u 16. st. Papa Urban VII. uveo je blagdan svete Ane za Englesku 1378. god., a papa Grgur XIII. proširio ga je 1584. god. na cijelu Crkvu. Sam blagdan svete Ane se i na Istoku i na Zapadu slavio u različite dane tijekom stoljeća (napr. 25. srpnja, 9. rujna ili 8. prosinca), sve dok se puno kasnije nije utvrdio današnji.

Sveti Joakim je ostao zasjenjen, ali je također uvršten u liturgijski kalendar 1584. godine (slavio se 20. ožujka), od tada su se, pa sve do 1969. god., dvoje supružnika slavili zasebno. Od te se godine njihov spomen slavi zajedno, i to 26. srpnja. Sveta je Ana, u pučkoj pobožnosti, simbol materinstva te joj se utječu osobito žene prije porođaja i nerotkinje, ali i majke i udovice, radnice i kućanice. Preporučuju joj se i mladenci za sretan brak. U nekim europskim krajevima svetu Anu, kao zaštitnicu, štuju zlatari, krojači, rezbari, mlinari, tkalci. Na papinskom dvoru slavili su je konjušari pa su na Njezin blagdan uvijek priređivali svečanu procesiju. Svjedok je tog slavlja crkva Svete Ane u Vatikanu, podignuta 1505. godine. Od svete Ane mnogi su molili i za milost dobre smrti jer je Ona, prema tradiciji, na smrtnome času, bila obradovana prisutnošću Svoje kćerke Marije i Njezina djeteta Isusa.

U kršćanskoj umjetnosti, sveta je Ana prikazana kao starija žena u crvenoj haljini, ogrnuta zelenim plaštem, s pokrivalom na glavi te s knjigom u ruci. Često se sveta Ana prikazuje sa svojom kćerkom Marijom, koja joj je u naručju ili do nogu, kako tumači Sveto pismo. Sveti Joakim se obično prikazuje s lopatom, sa svetom Anom i Djevicom Marijom, a oznake su mu janje i golub.

 

Devetnica pred sv. Anu u Radunicama – Već petnaestak godina, uoči sv. Ane održavaju se mise devetnice od 17. do  25. srpnja u 6.00 sati ujutro. Mise su jako dobro posjećene kako od samih župljana, tako i od župljana okolnih župa, osobito onih koji su i sami nekada pripadali župi Radunice. Budući da je ova župa stara skoro 150 godina, Sv. Ana je jedan od najštovanijih svetaca ljudi žepačkoga kraja te joj se mnogi žepčaci, osobito žene i majke utječu za pomoć i od nje mole zagovor kod Boga.

 

Zavjetna misa u čast Sv. Ani – Od 26. kolovoza 1991. godine slave se zavjetne mise u čast Sv. Ani. U 10.30 sati je prilika za ispovijed, a zatim u 11.00 sati sv. Misa s prigodnom propovijedi. Na kraju mise su i litanije u čast Sv. Ani. Vidi više na početnoj stranici: Zavjetna misa u čast Sv. Ani.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354918

Tko je online

Imamo 43 gostiju i nema članova online