Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

humor_smijesne-slike.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Razmišljanja o Sinodi - Laici u župi

Naša župna zajednica je najmalobrojnija u Žepačkom dekanatu, te broji dvjestoosamdeset vjernika koji stalno borave u župi i još dvadesetak župljana koji dolaze za veće blagdane i u vrijeme godišnjih odmora.

Svi dječaci u župi od 4-9 razreda su ministranti, od kojih polovica redovno ministrira nedjeljom i blagdanima, a ostali se uključuju ponekad. Mladi, njih petoro, čitaju nedjeljom u crkvi. Budući da nekada nema nikoga od čitača na misnom slavlju, na prošlom sastanku župnih vijeća razgovarali smo o tome da pokušamo uključiti i odrasle osobe u ovu aktivnost. Na nedjeljnoj ranoj misi pjevanje predvodi Pava Jukić ili Nikola Pavlović, a ukoliko niti jedno nisu prisutni tu ulogu preuzima župnik, dok na pučkoj misi svira i pjeva Anamarija Matijević uz još nekoliko mladih. Prošle, 2016. Godine, uspostavljeno je župno ekonomsko i pastoralno vijeće, budući da ista nisu djelovala proteklih 10-ak godina. Sastanci se održavaju pet-šest puta godišnje, ovisno o potrebama, te su pojedini vijećnici maksimalno angažirani i redovni na sastancima, dok drugi baš i ne shvaćaju ozbiljno svoju ulogu vijećnika.

Glavni događaj u župi je proslava patrona župe, svetih Joakima i Ane te dan uoči patrona kada se održava šargijada-natjecanje amatera pjevača izvorne glazbe. Veliki broj župljana je uključen u organiziranje i pripremu ovih događaja.

U župi je još uvijek aktivan i Schönstattski pokret gdje imamo sedam Gospinih slika podijeljenih po selima, koje ostaju u kućama po tri dana. Neka sela su još uvijek aktivna u ovome, dok je u drugima pokret gotov zamro. Od 2015. godine u župi je organizirano i Dječje ljeto koje vode animatori iz župe uz pomoć župnika koji im u tome pomaže prvenstveno kroz pronalaženje financijskih sredstava, osiguravanje obuke za animatore i pružanje moralne podrške istima. Caritas u župi funkcionira na način da najveći dio pomoći, bilo financijske ili materijalne osigura župnik, a potom istu volonteri podijele prema zajednički utvrđenom popisu. Također, jedan dio pomoći daju i sami župljani onima za koje smatraju da su u najvećoj potrebi. Godišnje dva-tri puta hodočastimo u razna mjesta i svetišta, uglavnom u Bosni i Hercegovini. Četvrtkom župnik u župnoj kući organizira gledanje filmova vjerskog sadržaja.

Bilo je također pokušaja da organiziramo održavanje folklora u župi, međutim zbog slabog odaziva ili nezainteresiranosti ideja nije bila održiva.

Budući da su pojedina sela u župu dosta udaljena od crkve, teško je ostvarivo dodatno okupljanje na raznim sastancima tijekom tjedna. Međutim, smatramo da u župi ima dosta aktivnosti u koje je uključena većina župljana. Naravno da se uvijek može učiniti više, ali obzirom na silne obveze, mali broj vjernika, prostornu udaljenost istih, mišljenja smo da se ipak u našoj župnoj zajednici dosta dobro radi i da je ovo trenutno možda i naš maksimum, osobito ako se uzme u obzir da je većina župljana starije životne dobi.

 

Napisala: U ime župnih vijeća - Marija Kajić

 

Radunice, 20.05.2017. godine. - predavanje pročitao Zoran Marković

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
231500

Tko je online

Imamo 65 gostiju i nema članova online