Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-25.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Krizma 2020

Pozdrav mons. Pavi Jurišiću na početku mise (6. lipnja 2020.)

 

Poštovani Profesore, monsinjore i kanoniče stolnog kaptola vrhbosanskog!

 

Dobro došli u župu Svete Ane u Radunicama. Razlog je slavlje svete krizme, što nas sve ispunja radošću i ushićenjem.

 

Prošle godine ste dva puta posjetili našu župu: kod vizitacije i blagoslova kapele na Nišanu. Ove godine je razlog krizma, koja se slavi u rezervnom terminu – ili u produžecima! Hvala Bogu, mi vjerujemo kako se nitko od nas nije razbolio od korone, a po silasku Duha Svetoga bit ćemo još otporniji i snažniji.

           

            Želim da po Vašem dolasku i silasku Duha Svetoga na ovime krizmenike, njihov život dobije novu snagu i svjetlo, onako kako to Isus želi. Molim da predslavite ovu svetu misu i podjelite sakrament krizme.

 

Pozdrav krizmanika: Marija Kajić

 

Poštovani monsinjore Pavo!

 

Radosni smo zbog Vašeg dolaska i današnjeg slavlja. Pozdravljamo Vas u ime cijele župne zajednice.

Želimo po Vašim rukama primiti Duha Svetoga i njegove darove. Darova zemljskih smo već puno primili, i kumovi naši su nam dali darove. Darovi uvijek donose radost. Više od svega trebamo darove Duha Svetoga. A On nas blagoslivlje i poziva da radimo na sebi. On nas osposobljuje za ispunjen život. Potrebni su nam mudrost i razum, savjet i jakost, znanje i pobožnost. I strah Božji – da bi bili zreli, radosni i odgovorni. Danas postajemo zreli kršćani. Možda ne baš sasvim zreli, ali želimo to postati s pomoću Duha Svetoga.

            Želimo čuvati i voljeti Crkvu i svoj Hrvatski narod, izgrađivati zajedništvo, i ovaj naš zavičaj učiniti mjestom lijepi za život, na ponos našim roditeljima i poznanicima. Neka nam krizma bude na spas i blagoslov.

Dobro došli i izvolite primiti ovo cvijeće kao znak naše mladosti i otvorenosti ljepoti života.

 

Predstavljanje krizmanika:

 

Poštovani!

Prva zabilježena krizma u župi Radunice – jest ona od 10. srpnja 1884. godine. Sigurno je bilo i ranije, ali nisam uspio pronaći pisanog traga. Došao je tada nadbiskup Josip Stadler, malo vlakom pa malo na konju. Krizmanika je ubilježeno 234. Starosna dob između deset i trinaest godina, a ima i mlađih 6 godina i starijih-25 godina. Crkvica drvena od pedest kvadrata. Sve prošlo u lijepom raspoloženju.

Danas:  pred Vama je pet krizmanika. Kroz protekle godine su pohađali vjeronauk, išli u crkvu, a zadnjih dvije godine se intenzivnije pripremaju na sakrament kršćanske zrelosti. Zadnja dva tjedna smo zajedno molili krunicu i više razgovarali o vjeri. Današnji krizmanici su: Matea Martinović, Marin Ivandić, Marko Jukić, Marija Kajić i Anamarija Radić. Pripravljali smo se i učili o vjeri. Razgovarali. Duh Sveti će im otvoriti nove spoznaje i prosvjetliti pamet. I dati svoje darove, koji nisu materijalni nego duhovni, a ti doravi će mjenjati njihove i tuđe živote!

Molim da im podijelite skramenat potvrde.

 

Na kraju:

Zahvala (Vesna Ivandić – u ime roditelja):

 

Poštovani monsinjore Pavo,
            Pozdravljam Vas u ime krizmanika, kumova, roditelja i svih vjernika župe Svete Ane Radunice. U ime Crkve, po odredbi nadbiskupa Vinka, došli ste blagosloviti našu djecu i udijeliti im pečat dara Duha Svetoga. Naši su krizmanici željno i radosno iščekivali ovaj veliki događaj, u kojem su primili još jedan važan sakrament u svom životu. To je potvrda i znak da žele ostati na putu svoje vjere.        
            Naši krizmanici su još djeca u odrastanju, na putu razvoja i traženja i ne mogu u potpunosti shvatiti što se s njima danas dogodilo. Zato molimo sve da mole za naše krizmanike kako bi ostali na putu vjere.     
            Zahvaljujem našem župniku na trudu da što bolje pripremi našu djecu za primanje ovog važnog sakramenta. Ali, najvažniju ulogu u pripremi za krizmu imali smo mi roditelji. Mi smo im trebali biti primjer i putokaz u životu. U nas gledaju i nas oponašaju. Molite i za nas roditelje, da spoznamo svoje propuste u odgoju te da nas Duh Sveti stalno vodi i upućuje kako odgajati svoju djecu. Ne zaboravite ni kumove koje su naša djeca izabrala. Neka im oni budu uzor i potpora u svim životnim teškoćama te im tako pomognu da ostanu na Kristovom putu i jednog dana spoznaju vrijednosti dara koji su danas primili.        
            Hvala Vam za dolazak, za sakrament, za blagoslov i za molitve! Neka Vas Bog poživi i blagoslovi.

 

U Radunicama, 6. lipnja 2020. godine.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354868

Tko je online

Imamo 36 gostiju i nema članova online