Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

felix-21.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Blagoslov ispovijedaonice i početak korizmenog vremena 2020.

U našoj župi je ove godine početak korizmenog vremena obilježilo i blagoslivljanje nove ispovijedaonice. A kako je Pepelnica pala na 26. – dodatno smo imali i pobožnost svetoj Ani. 

Žepački dekan, preč. Predrag Stojčević, uz prisustvo vlč. Stipe Kneževića, župnika u Zavidovićima, i domaćeg župnika, blagoslovio je novoizrađenu ispovijedaonicu u župi Svete Ane u Radunicama. Prije samog blagoslova, radunički župnik Ilija Orkić je pozdravio sve nazočne, posebno vjernike koji dolaze svakog dvadeset i šestog u mjesecu, kako bi se pomolili svetoj Ani i obavili privatnu pobožnost ovoj svetici zaštitnici majki, trudnica i djece.

Ovako je izgledala stara ispovjedaonica. Nije bilo tako davno - služili smo se njom dugo godina. Sve do 2018. godine.

Blagoslov je obavljen prije svete mise u jedanaest sati, kako bi se ispovijedaonica mogla koristiti u ovom svetom korizmenom vremenu. Praktičnost i ljepota same ispovjedaonice bit će dodatan razlog za kvalitetnije obavljanje sakramenta pomirenja.

U propovijedi se dekan Stojčević osvrnuo na misna čitanja – proroka Joela u vrijeme krize i gladi, kao i na značenje pepela u našoj svakodnevnici: pepeo predstavlja ništavnost, nevažnost, prolaznost – a takvi ćemo i mi biti ako se ne oslonemo na Boga i ne prepoznamo prave vrijednosti. Nakon propovijedi je blagoslovljen pripremljeni pepeo, a zatim su vjernici pristupili u znak spremnosti na obraćenje i pokoru. Iako je korizma vrijeme ozbiljnosti i pokore, ovaj trenutak je bio svečan i dostojanstven, a ujedno i radostan.

Lijepo je napomenuti da su ispovijedanicu darovali vlč. Nikola Pranjić, svećenik vrhbosanske nadbiskupije u miru, koji je kršten u Radunicama, te jedan dio svog života proveo u župi Radunice; dok je dasku za ispovijedaonicu darovala tvrtka za preradu drveta „Budo export“ doo iz Novog Šehera. Radove je izveo domaći majstor Blaž Antolović, prema nacrtu ing. Drage Rimca.

U jubilarnoj 150 godini župe Svete Ane Radunice obavljaju se i drugi radovi u crkvi, kako bi se što ljepše dočekali ljeto i slavlje patrona. Kroz protekle tri godine sustavno se radi na obnovi crkve, koja je najstarija u žepačkom kraju. Tako je u prezbiterij ponovno vraćen stari oltar svete Ane, koji je izmješten za vrijeme II. vatikanskog koncila i reforme u sporednu lađu.

Prije dvije godine smo uveli podno grijanje, što nam je puno uljepšalo slavljenje svete mise i drugih pobožnosti.

 

Ilija Orkić

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354880

Tko je online

Imamo 54 gostiju i nema članova online