Citat dana

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!"

Iv 15, 12

Vrijeme kod nas

Foto dana

Karikature

karikature0002.jpg

Kontakt

Radunice bb

72230 Žepče

Bosna i Hercegovina

Tel/fax ++387 32 885067

Blagoslov kapelice Svetog Marka na Nišanu

 

U nedjelju, 1. rujna, pod pučkom svetom misom, arhiđakon gučogorski mons. Dr. Pavo Jurišić je blagoslovio novoizgrađenu kapelicu svetog Marka na Nišanu – župa Svete Ane Radunice. Župljani i svećenici su se uputili u 10.30 ispred župne crkve svete Ane prema kapelici, koja se nalazi u središtu župe, uz molitvu krunice. Nakon lagonog hoda dvadesetak minuta stigli su do kapelice, gdje su ih dočekali ostali vjernici.

 

Kapelica je blagoslovljena prema predviđenom obredu. Osim domaćih župljana okupili su se i vjernici iz župe Lug-Brankovići i Globarica.

 uzvisuje.

U propovijedi mons. Jurišić je govorio o poniznosti, osvrnuvši se na evanđelje 22. nedjelje kroz liturgijsku godinu. Ispričao je zgodu o unuku, koji se hvalio svom djedu kako je on najbolji, a djed mu ispričao zgodu o dvije vlati pšenice koja donosi plod: bilo je vrijeme zrenja pšenica - jedna vlat je bila prazna i stajala uspravno a druga se prignula i nosila je zrela zrna pšenice. Djed je potakao unuka da bude ponizan, marljiv i plodan, a ne prazne uzdignute glave. Jer ponizne Bog

 –Nadalje je naglasio da netreba trčati za prvim mjestima na slavljima, jer domaćin zna koga je pozva i kome pripada koje mjesto na gozbi. Još je podvukao važnost u ispovijedi nabrojati svoje grijehe, a ne hvaliti se učinjenim i reći: nisam ubio, ne mrzim, a praznih i čistih ruku dolazimo pred Boga. „Tko radi, normalno je da se isprlja, i takav i treba biti. Smije se pogriješiti i treba se tražiti oproštenje,“ zaključio je propovijednik. 

 

Nekoliko riječi o kapelici

U svom obraćanju vjernicima na početku svete mise, župnik Ilija Orkić je, između ostalog rekao i sljedeće: Kad je točno napravljena prva kapelica na Nišanu? – Teško je znati. Nema puno pisanih tragova. Prema trenutnim informacijama, sadašnja kapela je rađena između 1880. i 1900. godine.

Godine 2017. smo odlučili staru kapelicu premjestiti u župno dvorište – obnovit je i zaštititi. Prije toga napraviti novu – drvenu. Dogovoreno – učinjeno. Na svetog Marka je bio blagoslov polja pod vedrim nebom – kapelica je bila izmještena i temelji postavljeni za novu kapelicu. Nakon dobivene dozvole iz Ordinarijata, kapelica je izgrađena u kolovozu 2017. godine. 

Dana 3. rujna 2017. kiša je padala za vrijeme nedjeljne mise – na dan kad smo molili za poginule bojovnike – no, kapelica je već bila pod krovom. Taj dan je kapelicu pohodio i kip Gospe Fatimske, jer su prema odredbi sve župe vrhbosanske nadbiskupije posvećene Bezgrešnom srcu Marijinu. Radovi su na okolišu rađeni kroz sljedeću godinu. Postavljena je i nova drvena ograda, izravnat teren. Završno ove godine smo dovršili planirano: ponovno smo premjestili veliki drveni križ naprijed- koji je bio u pozadinu izmješten, nakon izrade spomenika poginulim župljanima 2012. godine. I taj veliki drveni križ je popravljen, zaštićen, i uređeno je veliko kameno postolje za njega. Ponovno su postavljene i moće koje su nekad bile u križu. Ujedno smo ga i osvijetlili – kad se noću prolazi iz mraka zasvijetli križ i spomenik poginulim bojovnicima.

Kapelicu je od hrastove građe, koju su župljani darovali, izradio Blaž –Blaža Antolović, a uređenje okoliša je uradio Nikica Nidžo Ivandić.

Na koncu misnog slavlja je mons. Jurišić izmolio opijelo za sve poginule iz župe Radunice u Domovinskom ratu. –Pod svetom misom skladno je pjevao župni zbor.

Poslije mise uslijedilo je druženje i zajednički domjenak.

Broj posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
354930

Tko je online

Imamo 12 gostiju i nema članova online